Oplev Axaquia, et særpræget område lidt øst for Malaga • like2hike.dk
Vandreferier i Spanien og Sverige • Små grupper • Familie drevne hoteller • Danske og lokale guider

Oplev Axarquia, Øst for Malaga

Vi er i det sydøstlige område af Axaquia, ca. 60 km øst for Malaga, hvor vi overalt oplever hvordan romerne og senere maurerne har præget både dyrkningen af jorden og indrettet deres byer og huse, som er kendt som ’Hvide landsbyer’.

...
Klaus Falsing
Læs om turleder
...
Bjerge, vand og vandring i Andalusien
Læs om rejse

Oplev Axaquia, et særpræget område lidt øst for Malaga

Det særprægede ved dette område er et landskab præget af mange mindre bjergkæder og frugtbare dale samt mange velbevarede små bjerglandsbyer, hvor tiden næsten står stille.

Landskabet består af lave bjergkæder der typisk går i retningen nord-syd med frodige dale imellem bjergkæderne.

Ind imellem bjergkæderne ligger en perlerække af små hvide landsbyer, som i usædvanlig grad stadig er præget af romerne og især maurernes byggestil.

Axaquia – på arabisk ’øst for Malaga’

Vi vandrer og udforsker området AXAQUIA. Navnet er arabisk og betyder ’Øst for’, i denne forbindelse betyder det øst for Malaga.

Vi er i det sydøstlige område af Axaquia, hvor vi overalt oplever hvordan romerne og senere maurerne har præget både dyrkningen af jorden og indrettet deres byer og huse, som er kendt som ’Hvide landsbyer’.
Nogle af de bedst kendte landsbyer er Frigiliana, Torrox og Competa.

Op igennem tiderne har området lidt inde i landet stort set været uberørt af forandringerne i byerne langs kysten. Én af årsagerne til de velbevarede bjerglandsbyer i dette område er, at der først i midten af 1950’erne blev anlagt asfalterede veje. Indtil da, foregik trafikken mellem landsbyerne og kysten til fods eller med æsel på ældgamle ’handelsveje’ der oftest bestod af smalle stier af jord og klipper.

Som noget helt særligt for området opdager vi, at der er en række små landsbyer som er præget af en byggestil der er en blanding af den karakteristiske gotiske byggestil med de høje spidse vinduer og den arabiske byggestil med de runde buer og mange udsmykninger på murene.

Granada og omegn var det sidste område der blev generobret af katolikkerne i årene omkring 1570

Mudejar – på arabisk ’en, der har fået lov til at blive’

Efter den kristne generobring af Andalusien tillod spanierne at Maurerne kunne blive boende under den nye castilianske stat og fik lov til at bevare deres religion, sprog og en del af deres juridiske organisation. 

Endvidere tillod Spanierne at den mauriske byggestil kunne fortsætte, men med modifikationer. Gotisk og maurisk stil blev blandet under det kristne overherredømme, og denne blandingsstil kaldes mudéjar.

I tiden efter generobringen blev betingelserne for sameksistens og tolerance sjældnere og sværere for Maurerne, så økonomiske og sociale kontakter mellem det mauriske og kristne samfund blev begrænset. 

Mellem 1609-1614 blev muslimerne systematisk drevet ud af Spanien, hvorefter de hovedsageligt bosatte sig i Nordafrika.

Andalusiens turistorganisation har i en del år arbejdet med at tiltrække turister til andet end strand- og solbadning. Ét af deres tiltag er mundet ud i skabelsen af en Mudejar-rute der går fra Arenas i Syd til Canillas de Aceituno i nord. Ruten følger i nogen udstrækning den vestlige side af naturpark Sierras de Tejeda som markeres af bjerkæden La Marona. Modejar-ruten bevæger sig igennem seks små bjerglandsbyer, som alle bærer et tydeligt præg af ’Mudejar-perioden som fx minareter, der er ombygget til kirker med kirkernes høje tårne, landsbyernes udsmykninger med farverige kakler på husenes vægge og de buede dør- og vindusåbninger.