Holder du af at vandre, vil den hvide bjerglandsby Frigiliana være et rent paradis at bo mellem dine vandreture. Byen er både smuk og historisk interessant, samtidig med, at du blot behøver at passere bygrænsen, førend du er klar til at begynde på én af de mange vandreruter, som udgår fra byen.
Om Frigiliana
På vandreferien Bjerge, vand og vandring tager vi fast ophold i den hvide bjerglandsby Frigiliana i Andalusien nær Middelhavet. Ved ankomsten lander vi i Malagas lufthavn. Derfra kører vi ca. 60 km mod øst langs Middelhavet ad motorvejen til Kystbyen Nerja. Vi forlader motorvejen og kører ind i landet langs den vestlige side af naturparken Sierra de Tejeda. Vi kører på en højderyg, hvor vi kan se ned i en dal på den ene side og ned i et udtørret flodleje på den anden side. På begge sider af vejen kan vi se mange smalle stier og små grusveje bugte sig af sted. Vi får et førstehånds indtryk, hvorfor Vandreture i Frigiliana, et rent paradis for vandrere.
Efter ca. 5 km kommer vi til Frigilianas sydlige bygrænse, der ligger ca. 300 meter over havets overflade. Her kan vi se, at byen strækker sig op langs den smalle bjergryg. På venstre side ligger en frugtbar dal, kaldet Campo´en, og på højre side ser vi ned i det udtørrede flodleje Rio Higueron. Vi kører ind ad den smalle hovedgade i byen, som flere gange er præmieret som én af de mest velholdte hvide landsbyer. Gaderne er rene, og vi møder et mylder af mennesker og biler, som langsomt bevæger sig ind mod centrum.
Når vi er kommet igennem den del af byen, som kaldes ’den nye bydel’, når vi frem til centrum, som er en stor åben plads. Det første, der springer i øjnene, er byens største bygning Ingenio Nuestra Señora del Carmen, en imponerende renæssancebygning fra 1500-tallet. Bygningen har tidligere været en sukkerørsfabrik. Nu er den museum og salgslokaler for byens karakteristiske og farverige keramik.
Efter indkvarteringen, tager vi på ekskursion rundt i den øverste bydel, kaldet ’den gamle bydel’. Bydelen fremstår stort set som den er bygget under maurernes periode med smalle gader fyldt med planter og blomsterkrukker. Husene, der er lave og ligger klinet op ad hinanden, er bygget op ad den skrånende bjergside, så mange af de små gader består af trapper. Her kører der naturligvis ingen biler, så alt skal bæres enten i hænderne, på ryggen eller transporteres på æselryg.
Vi vandrer op ad hovedgaden, der strækker sig gennem hele bydelen. Her oplever vi en skøn blanding af små butikker med forskelligt farvestrålende kunsthåndværk, små restauranter, som serverer veltillavet og enkel mad til en yderst rimelig pris og bittesmå købmandsbutikker med et væld af varer arrangeret på minimal plads. For enden af hovedgaden finder vi kunstgalleri Krabbe, hvor vi finder billeder af Arne Haugen Sørensen, Leif Sylvester, Caroline Krabbe samt kreramik fremstillet af Dorthe Krabbe.
Vandreture i Frigiliana
Frigiliana har et meget mildt klima med en årlig gennemsnitstemperatur på ca. 18 grader. Vintrene er milde og somrene varme med kun lidt nedbør.
Byen er under maurerne opført på en smal bjergkæde. På den ene side grænser byen ned til en stor frugtbar dal, kaldet Campoen, og på den anden side løber floden Higueron. På grund af sin beliggenhed har Frigiliana i sin tid været et trafikalt knudepunkt med mange handelsveje til og fra byen. Mange af disse veje/stier eksisterer stadig. På grund af sin beliggenhed på kanten af naturparken med de mange gamle handelsveje, er vandreture i Frigiliana et rent paradis for vandrere
Fakta om Frigiliana
Byen har ca. 2.600 fastboende indbyggere.
På grund af sin centrale beliggenhed, kun lidt inde i naturpark Sierra de Tejeda, og med kun 5 km. til den større kystby Nerja med fine badestrande, er byen et eftertragtet opholdssted. Mange danskere og englændere har valgt at købe en lejlighed i byen. Alle disse lejligheder er renoverede, så de lever op til en dansk forventning om en dejlig sommerbolig.
Frigiliana er også kendt for sin grumme historie, idet den var ét af de sidste steder som blev tilbage erobret af de kristn e krigere omkring år 1550.